Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε:  2391 041 635 -  6942 200 085

Blog

Μέλι και βασιλικός πολτός εναντίον καρκίνου

 

  Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα υποψιαζόταν ότι το μέλι και ο βασιλικός πολτός, είχαν θρεπτικές και άλλες ιδιότητες.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το μέλι όχι μόνο στη διατροφή τους αλλά και για την καταπολέμηση ασθενειών. Η αμβροσία που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου, περιείχε βασιλικό πολτό.

  Ο ρόλος που μπορεί να έχει το μέλι, ο βασιλικός πολτός, το δηλητήριο της μέλισσας και η πρόπολη, για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, απασχολούν ευρέως το πλατύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα.

  Είναι γεγονός όμως ότι είναι λίγα τα επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, για το ρόλο κατά του καρκίνου των προϊόντων της μέλισσας. Τώρα ερευνητές από την Κροατία, παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός, το μέλι, η πρόπολη και το δηλητήριο των μελισσών, μπορούν να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνων και τη δημιουργία μεταστάσεων σε πειραματόζωα.

  Η δράση των πιο πάνω προϊόντων της μέλισσας, διερευνήθηκε σε καρκίνους μαστού και ινοσαρκώματος που προκλήθηκαν τεχνητά σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν ενδιαφέρουσες και σημαντικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας, που μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

  1. Το καφεϊκό οξύ (WSDP) που περιέχεται στην πρόπολη, όταν δινόταν από το στόμα, μπορούσε να καταστέλλει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη καρκίνων και να παρατείνει την επιβίωση των πειραματόζωων
     
  2. Το μέλι είχε μια ισχυρή δράση εναντίον των μεταστάσεων, όταν δινόταν πριν από την εμφύτευση καρκινικών κυττάρων στα πειραματόζωα
     
  3. Ο βασιλικός πολτός όταν δινόταν ενδοφλέβια ταυτόχρονα με τη χορήγηση των καρκινικών κυττάρων, κατέστελλε σε σημαντικό βαθμό, το σχηματισμό μεταστάσεων
     
  4. Το δηλητήριο της μέλισσας όταν δινόταν με ένεση εντός των όγκων, το μέγεθος τους, μειωνόταν σημαντικά

  Η πρόπολη είναι ουσία με πολλές ιδιότητες που κατασκευάζει η μέλισσα. Τη χρησιμοποιεί για τη συντήρηση, προστασία, καθαρισμό και απολύμανση της κυψέλης. Είναι κολλώδης και έχει χρώμα σκούρο καφέ. Η πρόπολη δεν χρησιμοποιείται ως τροφή από τη μέλισσα.

  Η πρόπολη είναι βασικό στοιχείο για την άμυνα και την επιβίωση της μέλισσας. Τη χρησιμοποιεί επίσης ως επίχρισμα για το εσωτερικό της κυψέλης. Χάρις στην πρόπολη, η μέλισσα καταφέρνει να επιτυγχάνει μια αποστείρωση της κυψέλης με αποτέλεσμα να διατηρείται η υγεία των δεκάδων χιλιάδων μελισσών που κατοικούν σε αυτήν.

  Ο βασιλικός πολτός είναι ουσία που εκκρίνεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες. Είναι εξαιρετικά θρεπτικός, με υπόπικρη γεύση, πολύ όξινος, χρώματος άσπρου και κρεμώδης. Αποτελεί τη διατροφή των προνυμφών και των ενηλίκων βασιλισσών.

  Οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό. Δεν υπάρχει γενετική διαφορά μεταξύ προνυμφών και βασιλισσών. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό.

 Η διαφορετική διατροφή της βασίλισσας, αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, της επιτρέπει να αποκτά διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, ζωηρά χρώματα, να ζει 30 φορές περισσότερο από τις εργάτριες (2 έως 4 χρόνια), να γεννά μέχρι 3 χιλιάδες αυγά κάθε μέρα.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα προϊόντα της μέλισσας, τουλάχιστο σε πειραματικό επίπεδο, όταν λαμβάνονται από το στόμα ή ενδοφλέβια, πιθανόν να συμβάλλουν στον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκίνων και των μεταστάσεων τους.

Ίσως μια μέρα, τα προϊόντα αυτά να ενταχθούν στο οπλοστάσιο που διαθέτουμε σήμερα στη μάχη κατά του καρκίνου.

  Ο τρόπος με τον οποίο τα προϊόντα της μέλισσας δρουν κατά του καρκίνου δεν είναι γνωστός. Παράλληλα χρειάζεται επιβεβαίωση των ευρημάτων των Κροατών επιστημόνων και από άλλες ερευνητικές ομάδες.

 Στη συνέχεια θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές για να φανεί ο πραγματικός ρόλος των προϊόντων της μέλισσας στην πρόληψη και θεραπεία κατά του καρκίνου.

  Σίγουρα σήμερα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε προληπτική ή θεραπευτική προσέγγιση στον τομέα του καρκίνου. Όμως το μέλι και ο βασιλικός πολτός μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής δεδομένου ότι έχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά.

  Βιβλιογραφία:

Honey-bee products in prevention and/or therapy of murine transplantable tumours,   2004

Από το Blog μας

Πληροφορίες

Ωρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή 
08:00 εώς τις 14:30 και
απο τις 17:30 εώς τις 21:00
Σάββατο 08:30 εώς 17:00

Επικοινωνήστε μαζί μας

--------Μελισσόκηπος Αξιού--------

Email: 

  Email:

Τηλ:6942200085 Τηλ-Fax: 2391041635

Κύμινα-Δ.Δέλτα 57300 Θεσσαλονίκη